Na naslednjo sliko


Mesarski most ob ljubljanski tržnici

področje: arhitektura
program: urbani prostor
projekt: 2007
izvedba: natečaj, zvišano priznanje
BEP: 1.130,48 m2
investicija: ---

naslov: Ljubljanska tržnica
naročnik: javni

projektna skupina:

Marjeta Fendre, u.d.i.a., Katja Žepič, u.d.i.a., A.L.G.A;
Breda Bizjak, u.d.i.a., BB arhitekti, d. o. o.
statična preveritev: ELEA IC, d. o. o.

Vseprisotnost Plečnikove zapuščine nalaga arhitektu čim večjo samokritičnost pri snovanju tako pomembnega mestnega projekta. Mesarski most ni le povezovalni element, nadgrajen s programsko ponudbo, ampak ga lahko razumemo kot svojevrsten spomenik, hommage, cenjenemu arhitektu.
Kako dokončati misel, ki je nastala pred skoraj osemdesetimi leti?
Istočasno se ne moremo upreti privlačnemu izzivu današnjega časa, ki nam kot sodobnim strokovnjakom narekuje, da se takšne naloge lotimo s strastjo in željo, da se Ljubljani omogoči realizacija novega in drugačnega odprtega prostora trga.
Mesarski most je zasnovan kot prostorska intervencija in urbani javni objekt, konstrukcija z gibalnim, taktilnim in simbolnim značajem. Predstavlja prostor družbenega zbiranja in srečevanja.
Oblika mosta, ki se zlagoma spušča s tržnice proti Petkovškovemu nabrežju, v kombinaciji s programsko obogatitvijo poustvarja občutek, ki ga dajejo italijanska mesteca s svojimi značilnimi trgi, ki so najbolj privlačni odprti javni prostori. Želja po čim bolj subtilni obravnavi kakovostnega grajenega okolja se je izrazila v snovanju izrazito tanke konstrukcije mosta. Most se vizualno »dotakne« tržnice in se s svojo prisotnostjo nevpadljivo naveže na obstoječe zgodovinsko okolje. Na Petkovškovem nabrežju ustvari most svoje konstrukcijsko težišče, ki omogoči tanjšanje konstrukcije v smeri proti tržnici.
Cilj je ustvariti kontrastna učinka pojavnosti mosta glede na položaj opazovalca: na samem mostu opazovalec dobi občutek prostranega trga, medtem ko iz smeri Tromostovja ali Zmajskega mosta lameli delujeta kot tanki in mehki liniji, ki nevsiljivo nakazujeta novo intervencijo v prostoru.